Ukidanje štampanih računa?

Ukidanje štampanih računa?

Nova elektronska fiskalizacija je propisala dodatno štampanje QR koda radi provere da li je fiskalni račun validan i da li je promet prijavljen Poreskoj upravi. Ništa loše u tome, ali je zato prosečan račun duži od 20 centimetara! Fiskalni račun kao roman Ana Karenjina od Lava Tolstoja :-)

Danas me u supermarketu pita kasirka da li želim čekati da se račun odštampa pošto to duže traje. Odustao sam od prijema fiskalnog štampanog računa i šetajući do kuće malo razmišljao.

Ako pretpostavimo da prosečno svako od nas dnevno dobje minimalno jedan fiskalni račun i još obavi nedeljno dve kupovine to znači da se u Srbiji godišnje izda 3 milijarde računa. Neka je prosečan fiskalizovani račun sa QR kodom dužine 20cm onda to godišnje iznosi 600.000 kilometara štampanih računa!

Poređenja radi znate li koliki je obim zemlje na ekvatoru? Dužina ekvatora je je 40.075 km. Godišnje 15 puta možemo obmotati zemaljsku kuglu (oko ekvatora) računima iz Srbije.

Za one koji veruju da je zemlja ravna ploča i očekuju skori prijem Srbije u EU možemo uzeti za destinaciju Brisel. Od Beograda do Brisela ima 1.725 km. Sa trakama fiskalnih računa možemo 174 puta otići do Brisela i vratiti se natrag do Beograda. Posle toliko dolazaka u Briselu možda bi njima dojadilo i primili nas u EU :-) Ako uzmemo da je fiskalna traka širine 80mm možemo jednu traku auto-puta širine 27,5 metara od Beograda do Brisela obložiti našim fiskalnim računima.

Troškovi proizvodnje ovolikog broja fiskalnih računa su milioni eura i uključuju korišćenje resursa kao što su drvo i voda. Sve te štampače treba kupiti, servisirati, menjati …. Termalni papir od koga se prave rolne za fiskalne račune sadrži hemikaliju bisfenol A (BPA) za koju je dokazano da je štetna po zdravlje.

I najvažnije, gde završavaju stotine hiljada kilometri fiskalnih računa, obzirom da je poznato da termalni papir nije moguće reciklirati !?

U Sloveniji je u januaru 2022 godine stupila na snagu izmena Zakona o porezu na dodanu vrednost koja, između ostalog, donosi ukidanje dostave papirnih računa. Prodavac roba i usluga će papirni račun dati kupcu samo na izričit zahtev.

Rešenje je eFiskalna.rs i eRacuni.rs

Vic sa juga Srbije: Od kako su počeli da štampav onol’ko dugački računi po prodavnice mi se doma više ne brinemo za toalet papir…